Saturday, December 31, 2011

~Hijau Dalam Taman~





~pahit manis asam garam kehidupan~



Alhamdulillah..2012 dah pun tiba..diambang 2012..ada yang menyambutnya dengan penuh kegembiraan..ada juga yang dalam kedukaan...ada yang menyimpan hasrat tinggi menggunung dan ada juga yang hanya menanti hari-hari yang bakal menjelma dengan penuh pasrah..sejarah baru bakal menjelma..sejarah lalu menjadi kenangan..pengajaran..mungkin manis..mungkin pahit...mungkin manis dalam pahit..ibarat minum kopi..walaupun manis dalam pahit..tapi ditelan juga...pahit dalam manis..memberi kepuasan..bagai kehidupan yang sebenar...asam garam kehidupan..tetap ditempuh..ibarat masakan..asam garam tetap menjadi bahan utama...tanpa asam garam...payau jadinya...betul tak? ..hakikat yang kita perlu terima..umur kita juga semakin meningkat..jadi kita kena ingat juga..sebenarnya...apabila umur semakin meningkat..kita semakin hampir mendekati alam seterusnya..entah bila akan tiba..hanya Allah sahaja yang mengetahui...semuga hidup kita sentiasa dirahmati...dilindungi dari melakukan perbuatan keji dan mungkar...dipelihara keimanan kita..syurga didunia hanyalah sementara..akhirat juga kekal abadi..selamat tinggal 2011..selamat datang 2012...

Sunday, December 18, 2011

~Kek Pengantin III~


 Rasanya kek ni tempahan pada April 2011..Ni tempahan yg kira paling jauh..kat Sg Balang,Muar..erk..Batu Pahat ke Muar ek..confuse..tempahan khas hadiah dari bakal kakak ipar untuk bakal adik ipar...untung pengantin..jimat dah budget utk kek pengantin..ada bakal kakak ipar yg baik hati hadiahkan kek pengantin...pengalaman pertama jugak..buat kek bentuk segiempat ni..alhamdulillah segalanya berjalan dgn lancar...

Friday, December 16, 2011

~Sambal Sira Ikan Bilis~



Kalau tengok sambal ni mesti ramai yang teringatkan mak le..teringatkan zaman dok asrama le..dok kolej le..U le..apa pun sambal ni biasanya memang sesuai utk dibawak kemana aje..tahan lama..memang semua suka..act dpt request lagi ..selain dari serunding daging..ni antara menu request sorang kawan..mintak buatkan..utk dibawa bekal ke China hujung minggu ni..terus terang..memang tak pernah buat..so..spt biasa..jumpa makcik sebah jiran terdekat..ajar...n bermula projek..alhamdulillah..jadi jugak akhirnya...sedap..rangup n secukup rasa..n..jom le try buat...

bahan-bahan:

500gm ikan bilis halus(goreng garing)
10 keping tempe(potong kecil2 dan goreng hingga garing)
100 gm kacang tanah(goreng)
20 tangkai lada kering(direbus)/lada boh secukupnya perlu
4 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
5 sudu besar gula pasir secukupnya kalau suka manis atau tidak
air asam jawa pekat secukupnya
minyak secukupnya untuk menumis
perisa sedikit jika perlu

cara-cara:

kisar bawang besar,bawang putih n lada. Panaskan minyak untuk menumis,dan masukkan bahan kisar..tumis hingga benar2 kering. Masukkan air asam jawa,gula n bahan perisa. Tidak perlu garam kerana air asam jawa n ikan bilis dah cukup masin. Tumis sambal hingga benar-benar kering dengan api yang sederhana..dikacau sekerap mungkin agar sambal kering sekata. setelah benar-benar kering masukkan bahan yg telah digoreng..kacau untuk sebatikan sambal seketika . dan sedia dihidang..Sambal perlu benar-benar sejuk barulah disimpan didalam bekas kedap udara.






Monday, December 12, 2011

~Jom buat serunding daging~




Suka sangat makan serondeng daging..nak makan pun time raya aje le..itupun tunggu mak buat..konon tak pandai...teringat masa kecik2..mak rajin recycle daging masak korma dari kenduri kawin...mak cuci..n mak jadikan serundeng...nanti dok keja ratah aje..pernah masa sekolah..siap bawak balik hostel...ole2 dari kampung..niat nak buat sendiri memang dah lama..tapi lom sampai seru orang kata..kebetulan sahut cabaran geng sekolah..suruh buatkan serunding daging ..utk bekalan dia satu family gi bercuti..so..dgn semangatnya..semlm sempat nuntut ilmu dgn makcik sebah...jiran sebelah yg bagaikan mak sendiri...bahan semua dah beli..daging fresh..beli kat pasar lambak ahad haritu...boleh tahan jugak ghega daging fresh..sekilo rm20.....so..malam tadi projek bermula...n en tarmizi jadi mangsa tolong kacau... n inilah hasilnya...jomlah cuba...ada sertakan resepi sekali secukup rasa sesedap dikata..

Bahan-bahan
1kg Daging Batang Pinang
2 bijik kelapa yang diambil santan pekatnya/500ml santan kotak
2 sudu kecil garam
4 sudu besar gula
3 sudu besar minyak
sedikit air asam jawa pekat

Bahan A
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
20 Biji cili kering direbus n gunting2
6 batang serai
3 inci halia
*kisar semua bahan A

Bahan B
3 sudu besar jintan manis
1 sudu besar jintan putih
3 sudu besar rempah ketumbar
1 sudu kecil lada hitam
*sangai bahan B dgn sedikit minyak hingga perang sedikit n kisar halus.

Cara Cara
Potong daging sebesar 2 inci dan rebus sehingga air kering. Siat Halus.
Tumis sedikit bahan A dan masukkan santan pekat kedalam kuali serta rempah kisar dan panaskan sehingga sedikit kering. Kemudian, masukkan daging, garam, gula dan air asam jawa,sentiasa kacau dengan api perlahan sehingga kering.
kacau dengan api kecil selama antara sejam hingga 2 jam. serondeng hendaklah benar2 kering supaya tahan lebih lama n lebih sedap..

Sunday, December 11, 2011

~Penangguhan~

Projek upload gambar2 n aktiviti D'Ratuhati Oven tangguh sementara..sebab sibuk dgn tugasan penting...alhamdulillah..rezeki..walau tak banyak..tapi cukup sibuk..nak buat serondeng daging,sambal goreng kering ikan bilis tempe,kek lapis,red velvet cupcakes,cupcakes utk nikah n wedding cake...rabu ni nak ke jasin jemput rabiha..habis SPM...jadual penuh hingga sabtu...semuga dipermudahkan segala urusan...

Friday, December 9, 2011

~Kek Lapis Roll~



                                               Roll lapis moscovis RM35
                                               Lapisan ditaburi mix fruit/buah-buahan campuran
                                               Panjang roll 10'




                                 
                                               Roll lapis lengit RM35
                                               Bagi mereka yang menggemari kek berempah
                                               Panjang roll 10'




                                       
                                                Roll lapis lemon orange RM35
                                                Lapisan ditaburi lemon peel/kulit limau cincang
                                                Panjang roll 10'

~Kek Lapis Siri 2~



                                           Kek lapis betawi RM65
                                           Adunan harum dengan rempah kuih khas
                                           Saiz 8'x8'
                                           Berat anggaran 1.3kg
                                           Kos pos semenanjung Malaysia rm14





                                         Kek lapis prune RM65
                                         Lapisan ditaburi prune sunsweet sebenar
                                         Saiz 8'x8'
                                         Berat anggaran 1.4kg
                                         Kos pos semenanjung Malaysia RM14


                                       
                                         Kek lapis asam manis RM65
                                         Lapisan disusun asam manis
                                         Saiz 8'x8'
                                         Berat anggaran 2kg
                                         Kos pos semenanjung Malaysia RM22
                                         
                                       



                                       



~Kek Lapis siri 1~


                                             Kek lapis cadbury RM75                                                                                          
                                             Saiz 8'x8'
                                             Berat anggaran 1.5kg
                                             Kos penghantaran semenanjung Malaysia rm14
                                             Dalam lapisan ada susunan coklat cadbury ;)




 

                                           Kek lapis idola RM80
                                           Saiz 10'x7'
                                           Berat anggaran 2kg
                                           Kos penghantaran semenanjung Malaysia rm22
                                           Adunan diperkaya dengan horlicks n lapisan coklat yang moist.




                                         
                                           Kek lapis lengit alur RM75
                                           Saiz 8'x8'
                                           Berat anggaran 1.4kg
                                           Kos penghantaran semenanjung Malaysia rm14
                                           Lapisan kuning perisa oren sunquick,lapisan coklat perisa coklat
                                           lapisan hijau perisa pandan dan lapisan merah jambu perisa
                                           strawberry



                                   
                                          Kek lapis cheese RM75
                                          Saiz 8'x8'
                                          Berat anggaran 1.4kg
                                          Kos penghantaran semenanjung Malaysia RM14
                                          Lapisan kek ditaburi parutan cheddar cheese
                                          *Terdapat juga pilihan lapis blueberry cheese RM75
                                            Lapisan ditaburi parutan cheddar cheese dan piping
                                            filling blueberry
                       



                                       
                                           Kek lapis sutera brunei RM80
                                           Saiz 8'x8'
                                           Berat anggaran 2kg
                                           Kos penghantaran semenanjung Malaysia RM20
                                           Adunan kek diperkaya cream cheese dan setiap lapisan
                                           ditaburi coklat rice dan blackcurrant kering






                                              Kek lapis mutiara RM75
                                              Saiz 9'x9'
                                              Berat anggaran 1.5kg
                                              Kos penghantaran semenanjung Malaysia RM14
                                              Lapisan hijau perisa pandan,lapisan merah jambu
                                              perisa strawberry dan lapisan oren perisa oren
                                              sunquick
                                           




                                          Kek lapis blueberry RM65
                                          Saiz 8'x8'
                                          Berat anggaran 1.4kg
                                          Kos pos semenanjung Malaysia RM14
                                          Lapisan diperkaya dengan piping filling blueberry



                       
                                         Lapis cranberry RM65
                                         Saiz 9'x9'
                                         Berat anggaran 1.5kg
                                         Kos pos semenanjung Malaysia RM65
                                         Lapisan ditaburi buah cranberry kering


                                         



                                         
             





Thursday, December 8, 2011

~Merah Itu Menawan~




Kek dan pengantin memang sinonim..ada pengantin..biasanya..mesti ada kek...so sweet..20 mac 2011..ni tempahan pertama wedding kek..kek kawin orang kita cakap... ;) ..pengantinnya..Nani n Muafi..pengantin perempuan tu anak kak nor/puan normah...isteri pak haji usop..dia nak merah..tema pulak merah hitam..memang menyerlah le...kira macam pelaris pulak kek ni...hihihi  dah nak cukup bulan pun pengantinnya...semuga Nani nanti selamat melahirkan baby yang sihat n comel...terima kasih kat kak nor sekeluarga..selalu bagi dorongan n galakan..tempat mengadu suka duka jugak ni..sayang kak nor..hihihi

~Merah Jambu Pujaan Hatiku~





12 Februari 2011,wedding cake pertama..hasil kelas dengan azie...dari pukul 10 pagi hingga pukul 7 malam..penat..tapi berbaloi...yang penting..hasil tangan sendiri...nak bawak balik pun naik seram..serahkan pada yang pakar..azie susunkan dalam kotak..n masuk bonet kereta...alhamdulillah..selamat sampai ke rumah...anak-anak exited tengok kek ibu buat..sampaikan en suamiku Mohd Tarmizi..tak percaya..ada ke dia kata.."ye ke ibu buat..macam tak percaya aje.."....puas orang kat rumah ni ngadap kek...yang atas sekali bagi kak nor/puan Normah isteri kepada pak haji usop...hihihi...terus tempah..kerja kawin anak daranya nanti nanti nak kek macam ni...

Wednesday, December 7, 2011

~Cerita Kek Lapis n Terima Kasih~



Suka makan kek lapis..so..sangat teringin nak mendalami ilmu buat kek lapis..susah nak buat..tapi sedap dimakan...n cantik berseni susunan lapisan kek..kebetulan pasang internet kat rumah..puncanya sebab elly..sabgs batch..geng asrama pun ye..suruh pasang internet..buat fb..masa tu tak tahu apa tu fb..konon nak cari kawan2 sekolah..sambil tu..explore le..almaklum..baru celik IT..first yg terpikir kat kepala..cari kelas kek...cari punya cari..jumpa blog azie..bermula kat situlah...berjinak-jinak dgn kek lapis..n dari kek lapis jugalah...bermulanya..mendalami ilmu kek2 yang lain...nak buat kek lapis ni..bukannya sekali belajar aje dah pandai...kalau tak kuat semangat ..mau terbenggalai projek...sungguhnya setiap kesabaran ada hikmah...syukur...dah sampai ke tahap ni...firstly..mesti ucap terima kasih kat en suami..Mohd Tarmizi A.Kadir....emak n abah...bagi resti dan dorongan..kat anak2 jugak..bagi ruangan kat ibu..terima kasih kat poksu..adik bongsuku Mohd Fairuz..bagi komputer..even ala transformer jadinya computer tu...banyak dah jasanya ..kat kak idah...from fairfax....ingat pesan kak idah..jaga baik2 laptop..terima kasih kak idah...n semestinya...kat cikgu yg banyak ajar buat kek...azie ..sabar n cool aje orangnya..terima kasih azie....juga kawan2 n kastemer...terima kasih ye..Allah sahaja yang dapat membalas jasa korang semua...n syukur kehadrat Illahi..sesungguhnya setiap ujian yang Allah berikan..memang ada hikmah yang tersembunyi..ALHAMDULILLAH..

~Disini Bermula~




Disini bermula segalanya..cupcakes..dari suka-suka...sebab semua kat rumah ni suka makan kek..dari anak-anak..hingga abahnya pun suka..bermula dengan hand mixer..mak belikan kat langkawi..ole2...tu yg explore macam2...terus beli oven...dari saiz 18L hinggalah ke saiz 35L..kaedahnya.. dari baby lahir..boleh merangkak..duduk..n boleh menapak terus berjalan..macam tu le..permulaan..pegi kelas..upgrade skill...kalau nak ceritakan perjalanan bermulanya dari cupcakes ni..memang boleh buat novel..tapi ni le secara ringkasnya...n kalau dapat..nak ceritakan segalanya..seronok sangat!!!

~Wajah Baru~




Assalammualaikum..akhirnya..siap..blog ku dah berwajah baru..kekonon yg makeover blog ni..mintak rahsiakan identiti dia..yelah mai..ibu rahsiakan..thanks my dear..masih lom mesra lg dgn blog ni..aduhai..dah mcm pengalaman masa baru belajar drive kereta dulu...kekonon ni lesen L...terkial-kial..hope dengan guide dari maisarah..akan lebih lancar...so..lps ni..akan share lebih banyak lagi cerita n produk dari D'Ratuhati Oven..doakan kejayaan saya ye...terima kasih.. ;)